Spaghetti carbonara

En stor favoriträtt hos oss båda är Spaghetti carbonara. Enkelt, snabblagat och supergott. Här delar vi med oss av vår variant av denna klassiker.

Spaghetti carbonara 4 pers

Ingredienser

Spaghetti för 4 pers
3 paket bacon eller motsvarande mängd sidfläsk
5 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1 stor vitlök
2 dl riven parmesan
4 äggulor
Svartpeppar efter smak

Vi börjar alltid med att förbereda alla ingredienser så att det bara är att slänga ner i pannan allt efter som. Hacka lök och vitlök, skiva bacon/sidfläsk i lagom stora bitar, riv parmesanen och separera äggulorna från vitan.

Börja med att fräsa lök och vitlök i smör eller olja. Lägg i bacon/sidfläsk och låt detta steka tills baconen nästan blivit knaperstekt. Häll på grädden och låt småkoka i ca 10 min. Löken och baconen ska hinna ge ifrån sig god smak. Tillsätt den rivna parmesanen och rör tills den smält. Dra av pannan från plattan och rör ner äggulorna.
Blanda såsen med spaghettin och servera med nymalen svartpeppar och lite extra riven parmesan.


Buon appetito!





Josefiner

Här om dagen bläddrade jag igenom massa goda recept och blev sugen på att baka lite igen. Jag hittade ett recept på något som heter Josefiner. Jag har aldrig hört talas om dem förut, men tydligen är det en gammaldags favorit. Då äppelpaj är av mina stora favoritbakverk så förstod jag redan innan jag smakat dessa att det bara kunde bli mer än bra. Mördeg, vaniljkräm, äpplen, toscakräm och allt inbakat i en och samma lilla bulle och jag hade rätt, detta recept var toppen.

Josefiner


Mördeg

6 dl vetemjöl
250 g smör
2 dl socker
2 äggulor

Fyllning

3 dl vaniljkräm
2 stora äpplen
Kanel (denna ingrediens lade jag till själv då jag tyckte det var en sak som saknades till detta recept)

Toscasmet

100 gram smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 påsar flagad mandel
25 engångsformar av aluminium

Tillagning

Arbeta ihop mördegen och låt den vila i kylen. Gör vaniljkrämen. Koka egen eller gör av pulver. Sätt ugnen på 200 grader. Dela mördegen i 2 lika stora delar. Kavla ut den ena delen tunt och ta ut 25 rundlar, ca 8 cm i diameter. Fördela dem i aluminiumformarna. Kavla ut resten av mördegen och ta ut 25 rundlar till lock, ca 6 cm i diameter denna gång.
Skala och riv äpplerna. Lägg en klick vaniljkräm och lika mycket rivet äpple i formarna. Pudra lite kanel över. Täck med locken och tryck ihop kanterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min eller tills de  fått lite färg. Låt kakorna svalna och vrid upp ugnen till 225 grader.
Blanda alla ingredienser till toscagrämen i en kanstrull och rör tills den tjocknat. Den får INTE koka.
När kakorna svalnat något, bred över toscasmeten och grädda ca 5 min eller till toscan fått en fin färg.


Lycka till!



















































Kamben


Nu är grillpremiären avklarad och matlagningen går in den bästa delen av säsongen enligt oss och många andra. Varför smakar det så mycket bättre grillat? Mycket ligger nog i känslan av det enkla och koncisa i tillagningssättet och att man påverkat det hela ända från grunden på något neandertaligt sätt..

Vi har pratat ett tag om att försöka få till riktigt bra ribs. Det ena ligger ju rakt av i vilken bbq-sås man kommer över och det andra i hur bra man får köttet i sig. Såsen blev det rätt ordinära 'Sweet Baby Ray's - Hickory and Brown Sugar'. Sen valde vi kamben som visserligen liknar både baby back ribs och spare ribs rätt mycket, men med lite mer kött mellan benen och inget på ovan- och undersidan, dock lika tunna.

Vi förkokade benen en dryg timma så att köttet nästan börjar släppa från benen, men ändå utan risk för att de ska paja helt när man tar upp dem. Sen fick de ligga i lite bbq-sås medan glöden antog den lagoma hettan. Det tog c:a 10 min att bränna av benen och resultatet blev ordentligt över förväntan! Förkokningen var verkligen a och o som det föreföll. Köttet släppte helt perfekt från benen och såsen var precis av den typ vi tänkt oss.

Har kommit över ett recept på egengjord bbg-sås som kommer att testas och skrivas om snart.

Smaklig spis!

Asiatiska rullar till förrätt





Ett recept vi velat testa en tid är några asiatiska rullar med tillhörande sås. Det har sett väldigt fräscht ut och perfekt som förrätt. Inte så speciella ingredienser heller, förutom rispappret, men det verkar finnas i de flesta livsmedelsaffärer med en hyfsad asiatisk avdelning.

Nemsåsen man doppar rullen i kan säkerligen variera från recept till recept beroende på hur stark man vill ha osv. Det gäller bara att få till balasen mellan den syrliga limen, styrkan och sötman. Vi tänker utan tvekan vidareutveckla detta till nästa gång och prova med lite andra ingredienser i rullarna, så som ingefära eller kanske rättika. Bara de känns fräscha och, för att använda en sliten term, krispiga.

Risrullar

Ingredienser
(mängd efter eget önskemål)

Isbergssallad
Morot
Röd chilifrukt
Vår/salladslök
Koriander
Mynta
Räkor
Avocado

Tillagning

Strimla grönsakerna tunt och skala räkorna. Koriandern och myntan hackas fint. Blötlägg rispappren i knappt 2 minuter (tills de är mjuka men inte börjar bli allt för kladdiga). Ta upp pappren ur vattnet och placera grönsakerna och räkorna i en avlång liten hög, c:a 6x3cm stor, på nederdelen av pappret. Rulla sedan ett varv så att rullens form är skapad. Vik in kanterna och rulla sedan klart rullen. Här kan man göra lite som man vill.l Rispappret är så pass klibbigt så det håller hur som och det verkar rätt så slitstarkt.


Nemsås

Ingredienser

1 lime, skivad samt saft av
1 msk socker
1 röd chilifrukt, skivad
1msk koriander, hackad
½ dl fisksås
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten

Tillagning

Blanda ingredienserna. Smaka av och tillsätt mer socker om såsen är för stark elelr syrlig. För att få bort mer av den aningen unkna smaken från fisksåsen kan mer lime tillsättas. Såsen ska vara stark så när man smakar av får man tänka på att den bara är till för dippning och inte ska drickas.

Kombinationerna i rullarna är såklart oändliga och detta känns som en perfekt social måltid att laga tillsammans med gäster!


Espresso

Kärleken till kaffe är rätt stor här hemma. I veckan inköptes en moccabryggare av modell Bialetti Mini Express från Kaffelunden. Visst, det är mocca och inte "riktig" espresso, men laddad med bra espressokaffe och hårt packad, märker jag knappt någon skillnad och det slår alla typer av espresso från stora kontorsmaskiner jag druckit. Bryggaren kompletterades med ett par espressokoppar från Jura, inköpta på NK.

Ett rätt billigt sätt att få en kopp av det svarta guldet på hemmaplan. Bryggaren går endast på 265kr, vilket känns väldigt överkomligt.

 


Sommarmat

Nu längtar vi till sommaren. Så här när kung Bore verkar tagit ett nytt grepp om vårt avlånga land kan man behöva påminnas om just sommaren. Sommarens mat är absolut en höjdpunkt för oss och många andra. Exempelvis blir ju allt gott som man grillar. Maten är enklare men ändå godare. Inte lika rustikt men ändå hur genuint som helst.

Här är två av våra matbilder från i somras; Souvlakispett och en filtallrik med blåbär.






Bilder från sommaren 2009

Kitchen makeover

Vi bor i andra hand och köket har gjorts om lite under tiden som vi bott här, men det är fortfarande ett gammalt 40-tals kök. Jag har aldrig hittat den rätta stilen som jag vill ha på köket för ens nu. Inspirationen kommer från min favoritkock Leila Lindholm och hennes program Leila bakar och Leilas jul. Mitt drömkök är det lantliga, gammeldags, romantiska köket och det är den stilen som vårat kök nu börjar få.
Jag har varit på jakt efter inredning i form av burkar, skålar, flaskor och söta små detaljer och börjar vi börjar få ihop ett fint litet urplock, men letandet fortstätter. I sommar blir det till att gå på loppmarknader och igår var jag hemma hos mormor och letade i hennes skåp.

Igår fick jag hem ett paket med saker som jag hade beställt och min shoppingrunda här om dagen resulterade i detta:

 


Burkar från mylovelyhome.se




 
Burk, muffinsformar och handdukar från Åhlens



Dessa hyllor har precis kommit och upp och pryds nu av fina fynd.


Jag har hittat några favoritsidor på denna typ av inredning:

- mylovelyhome.se

- countrystyle.se

- cestlavie.se

- alvashus.se




Recension: Porto Cervo

För en dryg vecka sedan besökte vi restaurang Porto Cervo på Timmermansgatan, en systerkrog till mer välrenommerade Portofino på Brännkyrkagatan. En krog med ambitionen att bli Stockholms bästa italienare enligt egen utsago. Miljön var lagom stimmig och elegant, men inte i överkant.

Jag inledde med en potatissoppa med pastaknyte fyllt med parmaskinka och fetaost. Fia valde pilgrimsmusslor med blomkålskräm. Till varmrätt föll valet på kalvtournedos med kalvkind, rökt bönkräm och potatissufflé vilket var en helt utsökt upplevelse. Fantastiskt mört kött och bönkrämen var ett alldeles utmärkt tillbehör. Jag skippade efterrätten och avrundade med en ristretto. Fia gav sig på en äppelpannacotta och en cappucino.

Som helhet var detta ett utmärkt härligt restaurangbesök! Kan mycket varmt rekommendera denna restaurang om man är ute efter något i den nivån och prisklassen. Här får man valuta för pengarna!

Proffsiga kypare som tog väl hand om en, utan att vara för påträngande, höjde upplevelsen ytterligare.

Betyg
Maten: 5/5
Stämningen/miljön: 4/5
Servicen: 5/5
Prisnivån: 4/5


América do Sul

Vi passade här om dan på att utnyttja ett mattips vi fått. Tipset gällde en sorts kött och en sorts korv. Köttet heter picanha och verkar motsvara ungefär styckedelen rumpstek, men samtidigt verkar all biff i Sydamerika heta picanha enligt vissa källor. Vi viste att detta fanns att inhandla på den sydamerikanska markaden i Hötorgshallen så vi begav oss dit. Korven heter Calabreza och skulle även den finnas att köpa på samma ställe.

Köttet kan antingen hestekas eller skäras i skivor. Det som gör det speciellt är att man låtit fettkappan sitta kvar. Vi valde att skära upp det i skivor, vilket då måste göras med fettkappan nedåt. Kryddningen skulle enligt diverse "recept" endast bestå av flingsalt, så vi gjorde på detta sätt.






Köttet blev kanon! Det var otroligt mört och behövde verkligen ingen annan krydda än saltet. Priset ligger endast på 100kr/kg, vilket verkligen få ses som ett fynd! Att helsteka det lär bara göra det ännu mörare om man får gissa.

Så över till korven. Det var en korv fylld med diverse kryddor och var ju självklart färsk. Tog därför nästan 30 minuter att steka och resultatet blev så här:



Ta och för detta tips vidare! Det kommer inte göra någon besviken.


Presenttips

I julas gjorde jag en hemmagjord julklapp som vart mycket uppskattad. Jag gjorde olika sorters tryfflar, kola och knäck, lade detta i en söt liten ask och resultatet både såg och smakade fantastiskt. Eftersom det var jul så gick alla tryfflar i julens smaker - glöggtryffel, pepparkakstryffel och saffranskola. Men tryffel är gott året om kan smaksättas lite som man vill. Här kan man verkligen låta fantasin flöda. Hitta ett bra recept på en god chokladtryffel och laborera med olika smaksättningar. Mina favoriter är chili- och hallontryffel.

Att ta med sig en ask med hemmagjord tryffel är den perfekta "gå bort presenten" och jag tycker att det är roligare än den traditionella blomman eller vinflaskan.
Marmelad, sylt eller en egen müsli är också perfekta "gå bort presenter". Allt man gör själv brukar alltid vara väldigt uppskattat. Recept på detta kommer längre fram.

Om exakt en månad är det Alla hjärtans dag, varför inte ge bort en ask kärlekstryffel till sina nära och kära. Ett perfekt alternativ om man inte har så mycket pengar att köpa presenter för.

Här är receptet på en riktigt god tryffel. Att byta ut smöret mot messör ger en utsökt något saltare smak som gifter sig perfelt till choklad.

Chokladtryffel med messmör:

Ingredienser

500 g mörk choklad (Ju högre kakaohalt desto bättre tryffel. Jag använder mig utan 70% choklad)
3,5 dl vispgrädde
1,5-2 msk messmör


Tillagning

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen. Rör tills chokladen har smält och blivit till en slät kräm. Tillsätt messmör och rör ihop.
Låt stelna i kylskåp i några timmar. Forma till bollar, ju kallare massan är desto lättare är den att jobba med. Ett tips är att korka av händerna mellan varje rullning. Det blir svårare att rulla om man är kladdig. Jag brukar rulla denna tryffel i kakao. Det är både gott, dekorativt och gör att tryffeln inte kladdar ihop sig om man lägger ner det i en burk.


Min smarriga julklapp



Bagaren&Kocken

Intresset för bak som är mer min grej bara växer och växer och då tillkommer även intresset för att ha rätt utrustning i köket. Vår nya favoritsida har blivit Bagaren&Kocken där vi fullkomligt frossar i saker som vi vill ha in i vårt kök.
Efter detta blogginlägg blir det till att lägga en liten beställning. På önskelistan står slickepottar, mått i olika storlekar, mjölsikt och muffinsform.


Bagaren och Kocken Silikon Slickepott/Slev Rosa  Mjölsikt Liten för 150gRice Måttbägare Melamin set om tre




Gryta

När vi såg att Bagarn & Kocken fått in Le Creusets nya färg "Caribbean" var vi bara tvugna att köpa den. Vi har ännu inte hittat den ute i butik, där nästan bara den klassiska orange/svarta serien verkar finnas. Vi hade dock sett den på två bokomslag och letandet började.



Grytan invigdes på studs och det blev en thaiinspirerad kycklinggryta enligt inproviserat recept nedan.

Asiatisk kycklinggryta, 4pers:

Ingredienser

1 gul lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 msk ingefära (riven)
700g kycklingfiléer
½ zucchini (tärnad)
2 stora morötter (slantade)
1 näve brytbönor
1 burk bambuskott (liten)
1 burk böngroddar (liten)
2 dl vitt vin
1 burk kokosmjölk
1 stjälk citrongräs (endast den mjuka delen, krossad)
1 lime (skal & saft)
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
3 st kaffir limeblad
1 msk fisksås
1-2 msk koriander (hackad)
1 hönsbuljongtärning
salt

Tillagning

Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken svettas, utan att få färg. Tillsätt vin, kyckling, kokosmjölk, buljong, limeblad, fisksås, citrongräs, sambal oelek, honung, lime och morötter. Låt koka 25-30min. Kycklingen blir då aningen trådig, men mör, saftig och mer lik höna. Avsluta med att tillsätta resterande grönsaker och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och garnera med koriander.

Rätten kan tyckas innehålla väl många ingredienser, men receptet fick växa fram allt eftersom vilket brukar vara regel i vårt kök.


Sofia skär ner på kolhydrater medans jag åt med quinoa

Bon apetit!


Välkomna!

Välkommen till vår nya blogg! Här kommer vi dela med oss av vårt största intresse, MAT! Vi kommer att skriva om matupplevelser, recept, restaurangbesök, matvaror, allt som har med detta utsökta ämne att göra.

Så luta er tillbaka, låt er inspireras och ta del av något vi brinner för.

/Andreas & Sofia


RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se