Gryta
När vi såg att Bagarn & Kocken fått in Le Creusets nya färg "Caribbean" var vi bara tvugna att köpa den. Vi har ännu inte hittat den ute i butik, där nästan bara den klassiska orange/svarta serien verkar finnas. Vi hade dock sett den på två bokomslag och letandet började.
Grytan invigdes på studs och det blev en thaiinspirerad kycklinggryta enligt inproviserat recept nedan.
Asiatisk kycklinggryta, 4pers:
Ingredienser
1 gul lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 msk ingefära (riven)
700g kycklingfiléer
½ zucchini (tärnad)
2 stora morötter (slantade)
1 näve brytbönor
1 burk bambuskott (liten)
1 burk böngroddar (liten)
2 dl vitt vin
1 burk kokosmjölk
1 stjälk citrongräs (endast den mjuka delen, krossad)
1 lime (skal & saft)
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
3 st kaffir limeblad
1 msk fisksås
1-2 msk koriander (hackad)
1 hönsbuljongtärning
salt
Tillagning
Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken svettas, utan att få färg. Tillsätt vin, kyckling, kokosmjölk, buljong, limeblad, fisksås, citrongräs, sambal oelek, honung, lime och morötter. Låt koka 25-30min. Kycklingen blir då aningen trådig, men mör, saftig och mer lik höna. Avsluta med att tillsätta resterande grönsaker och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och garnera med koriander.
Rätten kan tyckas innehålla väl många ingredienser, men receptet fick växa fram allt eftersom vilket brukar vara regel i vårt kök.
Sofia skär ner på kolhydrater medans jag åt med quinoa
Bon apetit!
Ni köpte grytan! Grymt :)
Ja och den e ännu snyggare än på bilden!
bravo, omdömmen om kycklinggrytan kommer. Nu väntar vi på efterrätt och bakverken