América do Sul

Vi passade här om dan på att utnyttja ett mattips vi fått. Tipset gällde en sorts kött och en sorts korv. Köttet heter picanha och verkar motsvara ungefär styckedelen rumpstek, men samtidigt verkar all biff i Sydamerika heta picanha enligt vissa källor. Vi viste att detta fanns att inhandla på den sydamerikanska markaden i Hötorgshallen så vi begav oss dit. Korven heter Calabreza och skulle även den finnas att köpa på samma ställe.

Köttet kan antingen hestekas eller skäras i skivor. Det som gör det speciellt är att man låtit fettkappan sitta kvar. Vi valde att skära upp det i skivor, vilket då måste göras med fettkappan nedåt. Kryddningen skulle enligt diverse "recept" endast bestå av flingsalt, så vi gjorde på detta sätt.






Köttet blev kanon! Det var otroligt mört och behövde verkligen ingen annan krydda än saltet. Priset ligger endast på 100kr/kg, vilket verkligen få ses som ett fynd! Att helsteka det lär bara göra det ännu mörare om man får gissa.

Så över till korven. Det var en korv fylld med diverse kryddor och var ju självklart färsk. Tog därför nästan 30 minuter att steka och resultatet blev så här:



Ta och för detta tips vidare! Det kommer inte göra någon besviken.


Presenttips

I julas gjorde jag en hemmagjord julklapp som vart mycket uppskattad. Jag gjorde olika sorters tryfflar, kola och knäck, lade detta i en söt liten ask och resultatet både såg och smakade fantastiskt. Eftersom det var jul så gick alla tryfflar i julens smaker - glöggtryffel, pepparkakstryffel och saffranskola. Men tryffel är gott året om kan smaksättas lite som man vill. Här kan man verkligen låta fantasin flöda. Hitta ett bra recept på en god chokladtryffel och laborera med olika smaksättningar. Mina favoriter är chili- och hallontryffel.

Att ta med sig en ask med hemmagjord tryffel är den perfekta "gå bort presenten" och jag tycker att det är roligare än den traditionella blomman eller vinflaskan.
Marmelad, sylt eller en egen müsli är också perfekta "gå bort presenter". Allt man gör själv brukar alltid vara väldigt uppskattat. Recept på detta kommer längre fram.

Om exakt en månad är det Alla hjärtans dag, varför inte ge bort en ask kärlekstryffel till sina nära och kära. Ett perfekt alternativ om man inte har så mycket pengar att köpa presenter för.

Här är receptet på en riktigt god tryffel. Att byta ut smöret mot messör ger en utsökt något saltare smak som gifter sig perfelt till choklad.

Chokladtryffel med messmör:

Ingredienser

500 g mörk choklad (Ju högre kakaohalt desto bättre tryffel. Jag använder mig utan 70% choklad)
3,5 dl vispgrädde
1,5-2 msk messmör


Tillagning

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen. Rör tills chokladen har smält och blivit till en slät kräm. Tillsätt messmör och rör ihop.
Låt stelna i kylskåp i några timmar. Forma till bollar, ju kallare massan är desto lättare är den att jobba med. Ett tips är att korka av händerna mellan varje rullning. Det blir svårare att rulla om man är kladdig. Jag brukar rulla denna tryffel i kakao. Det är både gott, dekorativt och gör att tryffeln inte kladdar ihop sig om man lägger ner det i en burk.


Min smarriga julklapp



Bagaren&Kocken

Intresset för bak som är mer min grej bara växer och växer och då tillkommer även intresset för att ha rätt utrustning i köket. Vår nya favoritsida har blivit Bagaren&Kocken där vi fullkomligt frossar i saker som vi vill ha in i vårt kök.
Efter detta blogginlägg blir det till att lägga en liten beställning. På önskelistan står slickepottar, mått i olika storlekar, mjölsikt och muffinsform.


Bagaren och Kocken Silikon Slickepott/Slev Rosa  Mjölsikt Liten för 150gRice Måttbägare Melamin set om tre




Gryta

När vi såg att Bagarn & Kocken fått in Le Creusets nya färg "Caribbean" var vi bara tvugna att köpa den. Vi har ännu inte hittat den ute i butik, där nästan bara den klassiska orange/svarta serien verkar finnas. Vi hade dock sett den på två bokomslag och letandet började.



Grytan invigdes på studs och det blev en thaiinspirerad kycklinggryta enligt inproviserat recept nedan.

Asiatisk kycklinggryta, 4pers:

Ingredienser

1 gul lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 msk ingefära (riven)
700g kycklingfiléer
½ zucchini (tärnad)
2 stora morötter (slantade)
1 näve brytbönor
1 burk bambuskott (liten)
1 burk böngroddar (liten)
2 dl vitt vin
1 burk kokosmjölk
1 stjälk citrongräs (endast den mjuka delen, krossad)
1 lime (skal & saft)
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
3 st kaffir limeblad
1 msk fisksås
1-2 msk koriander (hackad)
1 hönsbuljongtärning
salt

Tillagning

Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken svettas, utan att få färg. Tillsätt vin, kyckling, kokosmjölk, buljong, limeblad, fisksås, citrongräs, sambal oelek, honung, lime och morötter. Låt koka 25-30min. Kycklingen blir då aningen trådig, men mör, saftig och mer lik höna. Avsluta med att tillsätta resterande grönsaker och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och garnera med koriander.

Rätten kan tyckas innehålla väl många ingredienser, men receptet fick växa fram allt eftersom vilket brukar vara regel i vårt kök.


Sofia skär ner på kolhydrater medans jag åt med quinoa

Bon apetit!


Välkomna!

Välkommen till vår nya blogg! Här kommer vi dela med oss av vårt största intresse, MAT! Vi kommer att skriva om matupplevelser, recept, restaurangbesök, matvaror, allt som har med detta utsökta ämne att göra.

Så luta er tillbaka, låt er inspireras och ta del av något vi brinner för.

/Andreas & Sofia


RSS 2.0