Asiatiska rullar till förrätt





Ett recept vi velat testa en tid är några asiatiska rullar med tillhörande sås. Det har sett väldigt fräscht ut och perfekt som förrätt. Inte så speciella ingredienser heller, förutom rispappret, men det verkar finnas i de flesta livsmedelsaffärer med en hyfsad asiatisk avdelning.

Nemsåsen man doppar rullen i kan säkerligen variera från recept till recept beroende på hur stark man vill ha osv. Det gäller bara att få till balasen mellan den syrliga limen, styrkan och sötman. Vi tänker utan tvekan vidareutveckla detta till nästa gång och prova med lite andra ingredienser i rullarna, så som ingefära eller kanske rättika. Bara de känns fräscha och, för att använda en sliten term, krispiga.

Risrullar

Ingredienser
(mängd efter eget önskemål)

Isbergssallad
Morot
Röd chilifrukt
Vår/salladslök
Koriander
Mynta
Räkor
Avocado

Tillagning

Strimla grönsakerna tunt och skala räkorna. Koriandern och myntan hackas fint. Blötlägg rispappren i knappt 2 minuter (tills de är mjuka men inte börjar bli allt för kladdiga). Ta upp pappren ur vattnet och placera grönsakerna och räkorna i en avlång liten hög, c:a 6x3cm stor, på nederdelen av pappret. Rulla sedan ett varv så att rullens form är skapad. Vik in kanterna och rulla sedan klart rullen. Här kan man göra lite som man vill.l Rispappret är så pass klibbigt så det håller hur som och det verkar rätt så slitstarkt.


Nemsås

Ingredienser

1 lime, skivad samt saft av
1 msk socker
1 röd chilifrukt, skivad
1msk koriander, hackad
½ dl fisksås
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten

Tillagning

Blanda ingredienserna. Smaka av och tillsätt mer socker om såsen är för stark elelr syrlig. För att få bort mer av den aningen unkna smaken från fisksåsen kan mer lime tillsättas. Såsen ska vara stark så när man smakar av får man tänka på att den bara är till för dippning och inte ska drickas.

Kombinationerna i rullarna är såklart oändliga och detta känns som en perfekt social måltid att laga tillsammans med gäster!


RSS 2.0